Direct starten?Schrijf je dan in voor één van de nieuwe
trainingsdata en ga direct aan de slag!

Visie

Waarom zou iedere basisschool moeten werken met dans?

 
Goed contact is de basis om leerlingen te laten excelleren. Met dans als werkvorm maak je eenvoudig contact op buikniveau.
Contact staat aan de basis van het leerproces. Het leerproces van het kind is voor een groot deel afhankelijk van de verbondenheid tussen leerkracht en leerling. Vooral in het basisonderwijs zie je dat kinderen hier sterk op reageren. Hoe meer de leerling zich verbonden kan voelen met de leerkracht, des te meer die leerling kan openstaan voor informatie van die leerkracht. De communicatie via lichaamstaal is hier een essentieel onderdeel. En is nog te vaak onderschat. Terwijl een kind vaak nog elementair reageert op de totale communicatie die bestaat uit taal en lichaamstaal is een leerkracht zich vaak alleen bewust van het gedeelte taal. Dans maakt je als leerkracht weer bewust van lichaamstaal en geeft extra mogelijkheden om te 'connecten'.

Dans is ook bewegen en heeft een positief effect op de ontwikkeling van het jonge brein.
In steeds meer studies wordt het positieve effect van dans op het (jonge) brein aangetoond. Zelfs het pijnstillende -en angstverlagende effect van dans is wetenschappelijk bewezen. Opgroeien met dans loont dus. Het stimuleert de motorische- en sociale ontwikkeling. Het vergroot de creativiteit, het probleemoplossend vermogen en de zelfverzekerdheid.  Dansen geeft plezier en ontlading. En tegelijkertijd biedt het extra ontwikkelingskansen. Daarom willen wij ieder kind de kans geven om op te groeien met dans!


Dans is de enige manier waarmee we alle kinderen structureel meer kunnen laten bewegen in de klas.
Elke basisschool wil dat ieder kind regelmatig beweegt, maar vaak is dat lastig. Er is een druk programma en het is meestal niet mogelijk om tussendoor even naar de gymzaal te gaan. Zodra een groepsleerkracht zelf werkt met dans, vervalt de afhankelijkheid van de gymzaal. Ook de vakleerkracht is niet steeds nodig om de kinderen even lekker te laten bewegen. Dat kan nu op elk moment van de dag. Gewoon in de eigen klas!
Extra handig: de werkvorm dans laat zich makkelijk structureren en is eenvoudig vakoverschrijdend in te zetten. Of of wordt en en. Dat bespaart tijd en geeft extra energie. Het enige wat hier echt voor nodig is, is een groepsleerkracht die 'weer' durft te dansen.

- Jean Dundas -

Kennis maken?

Spreekt onze visie je aan? Heb je vragen of wil je de krachten bundelen om meer basisscholen in beweging te krijgen? Neem gerust contact met ons op!

Contactgegevens

Please enable javascript to use this contact form.
Naam *
E-mailadres *
Telefoonnummer
School / organisatie
Bericht
Verzenden